Výber typu bicykla

Výrobca bicyklov firma Vedora má v ponuke sortiment bicyklov podľa využitia.


I. Horské a terénne bicykle – sú určené na jazdu po a mimo spevnených komunikácií. Musia spĺňať svojimi vlastnosťami požiadavky ustanovené v platnej norme STN EN 14 766.

Horské bicykle sú samozrejme najvyhľadávanejšie a logicky aj najpočetnejšou kategóriou. Najväèšou výhodou horského bicykla je jeho univerzálnosť. Bez problémov umožňuje jazdu po ceste aj v teréne. Pokiaľ si chcete obstarať domov jeden bicykel, z najväčšou pravdepodobnosťou bude ideálnou voľbou horský bicykel.

II. Mestské, turistické a cestovné bicykle – sú určené na používanie na verejných komunikáciách, musia byť vybavené predným a zadným osvetlením, zvončekom a odrazovými sklami na pedáloch a kolesách tak aby spĺňali povinné vybavenie. Musia spĺňať požiadavky ustanovené v platnej norme STN EN 14 764. Nie sú určené na skákanie, ani na jazdenie po obrubníkoch cesty. Pri jazde je potrebné dodržiavať povinnosti účastníka cestnej premávky.

Cestné bicykle sú väčšinou rýchle, ľahké, elegantné, ale chýba im univerzálnosť. Doporučujeme si ho kúpiť iba za predpokladu, že budete jazdiť  len po kvalitnom asfalte a pokiaľ ste si stopercentne istí,  že akýkoľvek terén budete ochotní oželieť.

Fitness bicykel. - Jedná sa o rýchle bicykle s úzkymi pláštami, ale s rovnými riaditkami. Ich hmotnosť aj rýchlosť je porovnateľná s klasickými cestnými bicyklami, ponúkajú ale pohodlnejší posed, podobný MTB.

Crossový bicykel - Crossové bicykle sú veľmi univerzálne, jedná sa o akési skríženie horského a cestného bicykla. Rám svojou geometriou pripomína MTB, sú na ňom použité užšie plášte s menej hrubým vzorom. Crossový bicykel je preto vhodný na cestu aj do menej náročného terénu, akým sú na poľné a lesné cesty. Z tohto dôvodu je často vyhľadávaný cykloturistami, ktorí sa pohybujú prevažne po menej kvalitných asfaltových cestách, prípadne v ľahko zjazdnom teréne.

Trekkingové bicykle - Bicykle podobného charakteru ako sú crossové bicykle, dovybavené na premávku po cestných komunikáciach (blatníky, osvetlenie, zvonec, prípadne nosič batožiny)

III. Pretekárske bicykle – sú určené pre rýchlu jazdu na asfaltových cestách. Musia spĺňať požiadavky ustanovené v platnej norme STN EN 14 781