Materiál rámu bicykla

V súčastnosti sa používa na výrobu bicyklov oceľ, hliník, titan, horčík, skadium a karbon.

Ocelový rám bicykla

Výhodou bicyklov s oceĺovým rámom je jednoznačne ich pružnosť a cenová dostupnosť. Nevýhodami sú vyššia hmotnosť bicykla a tuhosť jeho rámu.  Preto sa stále častejšie využívajú zliatiny s prísadami chrómu a molybdenu. Tým je možné znížiť hmotnosť bicykla úpravou hrúbky trubiek.

Hliníkový rám bicykla

Samozrejmou výhodou bicyklov s hliníkovým rámom je ich nízka hmotnosť a vysoká tuhosť. Nevýhodami sú vyššia cena bicykla a nízka pružnosť. Cena sa mení podľa použitej hliníkovej zliatiny.

Titanový rám bicykla

Hlavné výhody bicyklov s titanovým rámom sú pružnosť, vysoká tuhosť a nízka hmotnosť bicykla. Hlavnou nevýhodou je cena. Na trhu pôsobí len málo spoločností, ktoré sú schopné spracovať titanom. Rovnako problematický a cenovo náročný može byť prípadný servis a úprava rámu.

Horčíkový alebo magnéziový rám bicykla

Výhodami horčíkového bicykla s je nízka hmotnosť a pevnsť rámu. Nevýhodou je vysoká cena, avšak horčíkový resp. magnéziový rám bicykla je cenovo výhodnejšia alternatíva k titanovým rámom.

Skandiový rám bicykla

Skandium je zliatina hliníka, ktorá sa vyznačuje vysokou pevnosťou a nízkou váhou. Nevýhodou je veľmi vysoká cena. Skandiové rámy sú vnímané ako lepšia alternatíva k hliníkovým bicyklom.

Karbonový rám bicykla

Výhodou karbonu je veľmi nízka hmotnosť a veľmi vysoká pevnosť. Hlavnou nevýhodou je vysoká cena a nízka životnosť, práve preto sú karbónové bicykle veľmi zriedkavo používané na “bežné jazdenie“